tisdag 25 maj 2010

Blecktornet - området som inte finns










När jag flyttade till Stockholm i början av 2000-talet hade jag bara dimmiga föreställningar om Stockholms geografi. En av dessa var att Söder slutade vid Ringvägen – att det på andra sidan bara fanns en svag, obebyggd sluttning ner mot vattnet!

Eftersom det var så katastrofalt fel börjar vi i denna kvadrant av söder – området mellan Lilla Becktornsparken och Stora Blecktornsparken. Vi börjar också här för att det är en av de vackraste delarna av söder – i alla fall tycker jag det. Gatorna här heter Metargatan, Blecktornsstigen, Blecktornsbrinken och Notvarpsgränd. Den södra delen av Södermannagatan får väl också räknas in till området.

Mest spektakulärt är kanske den gamla herrgården, Stora Blecktornet – som ligger precis norr om Hammarby IP. Mer om huset – som kallades skolkarhuset – kan ni läsa här.

Medan Metargatan vätter mot Lilla Blecktornsparken slingrar sig Blecktornsstigen inne bland husen. Hela området byggdes kring 1930 och alla hus är byggda i samma stil. Färgmässigt är det gult eller rött som gäller, även om det finns minst ett vitt hus.

Fast jag är inte ensam om att inte tro att området inte existerar! De flesta – även inbitna stockholmare – som kommer hit första gången brukar också utropa ett ”vi visste inte att detta område fanns!”




Lite Hans och Gretakänsla?

























Nere vid Lilla Blecktornsparken ligger det här huset. Här låg också ett tobaksspinneri och ett bomullstryckeri.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar